dissabte, 7 d’abril de 2012

Tutorial pantaló: part 4 (acabat)


Ara ja tenim el pantaló preparat per començar a embastar, primer la part del centre.
Atenció: Encareu la part bona del dabant del pantaló amb la part bona del darrera. (que si ho t'hi fixes bé després has de descosir i tornar a començar i és un pal, per experiència!!).
Truquillo: Perqué es vegi ben acabat jo començo per embastar la part del mitg del pantaló i després vaig baixant pel camal, primer el d'un costat i després el de l'altre.
Si no coincideixen exactament al final no passa res, tallem el sobrant i llestos, només cal tenir en compte que els dos camals quedin iguals!.


Passem un repunt normal amb la màquina i un zig-zag o overlook per reforçar.


Ja podem passar a embastar els laterals del camal. Amb aquest patró (i amb gairebé tots els pantalons, queda la part del darrera més alta que la del dabant, és més cómode).
Un punt normal i un de reforç.


Ara passem a fer les vores del camal, normalment jo miro la mida amb algun pantaló que sàpiga que li va bé, es fan un parell de doblegs en un camal, així queda la vora més reforçada.
I a l'altre camal exactament igual!
Passem un punt a màquina, a mi m'agrada passar-ne un arran de vora i després si estic amb ànims un altre just al final del pantaló, trobo que queda com més polit.

 

Fem exactament el mateix amb la vora de dalt (no està de més comprobar les mides amb un altre pantaló també!). Us ha de quedar la part del darrera lleugerament més alta que la del dabant. (Penseu que el cul ocupa més, je, je, sobretot si els petits porten encara bolquer).


 


Un repunt començant per la part del darrera del pantaló. Jo acostumo a posar-hi alguna veta que marqui el darrera, si es comencen a vestir sols els va molt bé per saber com va el pantaló, i no significa gens de temps extra.
 
 En el repunt de baix hi deixem un foradet per on passarem la goma. I el de dalt és un suggeriment de la sogra, diu que sempre es veuen més ben acabats i que la goma així queda més ben posada.... s'ha de fer cas de la veu de la experiència!!!Calculeu el tros de goma que us fa falta i la passeu amb un imperdible.

 


Un cop ja la tingeu passada, talleu a la mida i embasteu, que no s'escapi i hagiu de tornar a començar!!!

 


Un repunt a mà o a màquina (el meu no ha quedat gaire polit, però no cal patir que no es veurà). I llestos per amagar el reste de la goma  a dins del pantaló!!

 

Ja nomès queda l'últim pas: tancar el forat que hem deixat per passar la goma i pantalons llestos!!!
Vaig acabar quan els peques estaven dormint i sense gaire llum, així que m'hauré d'esperar que el temps millori per fer alguna foto decent del resultat final i del model.
Espero que el tutorial us serveixi d'ajuda, qualsevol dubte estic súper disponible.
Fins a la pròxima!!

divendres, 6 d’abril de 2012

Tutorial pantaló: part 3 (butxaques i genolleres).


Ara toca posar butxaques i genolleres abans de cosir el pantaló, aquest pas és opcional, si voleu anar practicant el podeu deixar per a uns pròxims pantalons, hi ha infinitat de variacions amb butxaques....
Primer les presenteu, és útil fer el dobleg de la vora de dalt amb agulles per saber millor on colocar les butxaques.... de totes maneres a mi mai em queden igual (serà que a vegades tiro massa pel dret, que hi farem!).
 

De la manera que hem cosit les butxaques ara nomès ens queda passar-hi un repunt pels voltants i llestos. He passat el repunt amb un fil de color vermell perquè quedi una mica més vistós. si no voleu que es vegin les imperfeccions, el millor és escollir un fil del mateix color dels pantalons i tot queda més camuflat!!.
 

Ara toquen les genolleres, com amb les butxaques, primer les presentem. Us pot servir posar un altre pantaló al costat per saber més o menys cap a on cauen els pantalons.
Aquestes genolleres no m'han quedat gaire grosses, però si les feu ben grosses, a part de quedar simpàtiques, segur que encerteu amb els genolls!!!
 


Un cop presentades les embastem amb agulles, si us hi fixeu n'hi ha alguna més per la part on habia quedat el forat de girar per assegurar que queda ben cosit.
El que he fet tant amb les butxaques com amb les genolleres és invertir les ratlles, ara són horitzontals, queden uns pantalons més aviat elegants pel tipus de tela i això els hi dona un punt més de nen trobo.
 

Hi ha infinitat de repunts amb els que es pot rematar una genollera, millor acostumar-se a fer el voltant, queda més segur i després ja com vulgeu.
Podeu fer una creu, com aquesta, anar passant repunts en diagonal, horitzontals, verticals, zig-zags.... o senzillament deixar el repunt del voltant i llestos.
A gust del consumidor.
Ara ja passarem a montar el pantaló, per fi!!!
 

dijous, 5 d’abril de 2012

Tutorial pantaló part 2


Si recordeu habiem deixat els pantalons ja tallats amb les agulles colocades al mitg. Ara el que farem serà cosir per ajuntar les dues parts del dabant entre elles i les del darrera també entre elles.
 

Farem primer un repunt senzill amb la màquina.
 

 I després ho rematem, si teniu overlook doncs amb ella i si no amb un punt de zig-zag ja estarà bé. Així ens assegurem que les costures quedin ben fortes, sobretot per la zona del cul, i si pensem amb la vida que els espera a aquests pantalons amb nens...
 

Així quedarà un cop cosida la primera part del pantaló, per això m'agrada tallar les dues parts alhora doblegant la roba. Si us hi fixeu queda gairebé perfecte, cosa molt difícil d'aconseguir si tallem les parts per separat i després les embastem. I si parlem de ratlles, quadres o estampats encara es nota més!!.
 


 Aquest pas ja és opcional, però a mi m'agrada passar un parell de repunts més, trobo que hi queden bé i que a més també ajuden a reforçar les costures.
La próxima ja posem butxaques i genolleres!!!

Tutorial pantaló

 Amb unes noies del Soc Petit, hem decidit fer un "sew along" mensual o bimensual, depen del ritme... totes som mares!!!
Compartim tutorials i els dels pantalons m'ha tocat a mi.
Bassats en un patró de la Dana.
Si no hi esteu familiaritzats és millor col·locar un pantaló que sapigueu que vagi bé al petit/a al damunt per veure si el patró s'ajusta a les vostres necessitats.
 

 Per a l'Albert el patró és just de tiro així que li afegeixo una mica més per fer la vora de la goma, aquests quedarà jus de la mida del patró.


I també és una mica més alt, així que també hi afegeixo per baix. Amb el patró de la Dana surten una mica acampanats així que si els voleu més rectes només heu de treure una mica dels costats del final del pantaló.
 


Un "truquillo", a l'hora de marcar i tallar si poseu la roba doble estalviareu moltíssima feina. Jo envolto d'agulles tot el pantaló i aprofito per col·locar-les d'aquesta manera just el que quedarà al mitj del pantaló. Així ja tinc les agulles ben colocades per començar a cosir.
 


Comencem a preparar les butxaques, us he deis¡xat una mida orientativa, per si us interessa. Aquests pantalons es poden variar de mil maneres un cop ja li tens la pràctica.
Igual que abans aprofito per tallar els dos trossos alhora, ho haurem de fer dues vegades per a les dues butxaques.
Aquestes estan pensades per anar al darrera al cul.

  
Les agulles en aquest cas també les poso ja per passar-hi la màquina per sobre!!


 Passem un repunt al voltant deixant un forat per poder girar la butxaca.Tallem una mica les puntes i així resultarà més fàcil a l'hora de girar.

 


Hi he afegit una mica de decoració a la butxaca amb fil gruixut de color vermell, primer ho marco amb un color que així és més fàcil de seguir.

 A mà seguint el dibuix i també les dues línies que es veuen a dalt que primer vaig probar a màquina, però que no es veuen gaire bé.
Per preparar les genolleres si no en teniu cap de referència una bona manera és agafar un paper de la mida que us sembla que us agradaria i doblegar-lo per la meitat.
 


Desprès tornar-lo a doblegar i marcar un semicercle que haureu de tallar per tenir un patró.
 


Queda una cosa semblant a aquesta (els fulls com veieu són reciclats dels meus fills artistes). Segurament n'haureu de fer més d'un fins que trobeu una mida que ues convenci, després guardat i ja el tindreu per les pròximes vegades.

 

També amb la roba doble i les agulles colocades ja per passar-hi la màquina.

 


Deixem un foradet per poder girar les genolleres.


 

Un "truquillo" perquè la roba no tibi al girar-la és fer uns petits tallets just abans d'arribar al cosit per tot el voltant, sempre que la roba sigui corba.
 


 Girem i genolleres llestes!!.
Segueixo dintre d'una estoneta que tinc un petit aquí que m'està estirant.dimecres, 4 d’abril de 2012

Instants de primaveraInstants de sol i tranquilitat en família, difícil que tots col·laborem imagineu-vos un més!!!
 


Alguna foto de la panxa (ja immensa), que naixerà l'Emma i no en tindrem cap!! Som un desastre!!.
 

  
La Rita, que encara que estiguem a plena muntanya, ella sempre conserva el seu "glamour"... je,je... que hi farem ella és així!!I les cames de les culpables de les fotos, les meves nebodes!! Gràcies noies!!

 

Una estampa familiar, és de les que ha quedat millor, quan un no mira, l'altre fa ganyotes.... algun dia ho aconseguirem.
Ens veiem!!!